شرکت کانادایی دامن (damon) موتورسیکلتی برقی به نام هایپراسپرت دارد. این محصول می تواند قدرت ۲۰۰ اسببخار و گشتاور ۲۰۰ نیوتنمتر تولید کند. هدف اصلی برند سازنده، تولید انبوه موتورسیکلتهای الکتریکی نیست و برای عرضهی یک پلتفرم و فناوری قابل استفاده جهت تولید انواع مدلهای برقی، تلاش میکند. با این ابتکار، شرکتهای مختلف میتوانند از پلتفرم دامون برای تولید محصولات متنوع در کلاسهای متفاوت استفاده کنند تا محل نشستن سرنشینان، پدالها، فرمان و دیگر اجزا را به خواست خود طراحی کنند. قیمت و مشخصات فنی دقیق دامون هایپراستار، هنوز اطلاعرسانی نشده است.
شرکت تازه تأسیس لایتنینگ در تلاش است تا نقشی مشابه تسلا در صنعت موتورسیکلتهای برقی داشته باشد. مدل LS-218 با پیشرانه الکتریکی، ۲۰۰قدرت اسببخار و نهایت سرعت ۳۵۰ کیلومتر بر ساعت فراهم میکند که البته در نسخههای جادهای، بیشینه سرعت ۲۹۰ کیلومتربرساعت خواهد داشت. شتابگیری موتورسیکلت لایتنینگ با جعبهدندهی تک سرعته، فراتر از مدلهای بنزینی توصیف شده است؛ ضمن اینکه با تغییر نرمافزاری میتواند قدرت ۲۴۸ اسببخار تولید کند. لایتنینگ LS-218 با آستانه قیمت ۳۸ هزار دلار تولید میشود.
سوپربایک پرچم دار یاماها با کد R1 از سال ۱۹۹۸ تولید میشود. این مدل با نام کامل YZF-R1 در سال ۲۰۲۰، مجهز به پیشرانهی هزار سیسی، ۲۰۰ اسببخار قدرت و ۱۰۶ نیوتنمتر گشتاور دارد تا مشابه رقبای همکلاس خود، سرعتگیری صفر تا ۱۰۰ کیلومتربرساعت ۲/۶ ثانیه و نهایت سرعت ۳۰۰ کیلومتربرساعت فراهم کند. قیمت ارزانترین نسخه از سری ۲۰۲۰ YZF-R1 به ۱۷,۴۰۰ دلار میرسد.
با اتمام تولید هایابوسا و پیشرانههای ۱/۳ لیتری سوزوکی، GSX-R1000 همراه موتور هزار سیسی بهعنوان سوپربایک پرچمدار شرکت سازنده اهمیت بیشتری پیدا کرد. این محصول از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۶ با قدرت ۱۴۰ تا ۱۶۰ اسببخار تولید میشد اما از سال ۲۰۱۷، به نسخهی ۲۰۲ اسببخار ارتقا یافت. سوزوکی GSX-R1000 با وزن ۲۰۱ کیلوگرم، نسبت قدرت به وزن بسیار خوبی دارد و همراه آستانه قیمت ۱۷ هزار دلار فروخته میشود.
نسخه سوپربایک بی ام و در سال ۲۰۰۹ معرفی شد. این موضوع برای یکی از قدیمیترین سازندگان موتورسیکلت جهان، عجیب به نظر میرسد؛ اما حضور دیرهنگام بیام و در کلاس سوپراسپرتهای دوچرخ، با محصولی چشمگیر و قدرتمند همراه شد. از سال ۲۰۲۰، بیام و S1000RR با امکانات سری M و چرخهای فیبرکربن نیز قابل خرید است تا همکاری بیامو و M مشابه خودروهای اسپرت در موتورسیکلتها نیز عملی شود. نسل سوم S1000RR امسال همراه پیشرانهی ۴ سیلندر خطی ۹۹۹ سیسی، ۱۰۰ نیوتنمتر گشتاور دارد و با آستانه قیمت ۲۰ هزار دلار فروخته میشود.
از سال ۲۰۰۴، نسل جدید موتورسیکلتهای هزار سیسی کاوازاکی با نام نینجا ZX-10R تولید شدند. کاوازاکی برخلاف سوزوکی، پیشرانههای حجیمتر از یک لیتر را کنار نگذاشته و موتور ۱۴۴۱ سیسی برای ZX-14R استفاده میکند. با چنین موتورسیکلتی، سرعتگیری صفر تا ۱۰۰ کیلومتربرساعت ۲/۶ ثانیه و نهایت سرعت ۳۰۰ کیلومتربرساعت فراهم میشود. همچنین، میتوان با ZX-14R در زمانی کمتر از ۱۰ ثانیه از سکون به سرعت ۲۵۰ کیلومتربرساعت رسید. نکتهی جالب اینکه، کاوازاکی از سال ۱۹۸۶ تاکنون، موتورسیکلتهای متنوعی با پیشرانهی ۱۴۰۰ سیسی تولید کرده است. مدل ۲۰۲۰ از ZX-14R حدود ۱۵ هزار دلار قیمت دارد. کاوازاکی در سال ۲۰۱۵، ابرموتورسیکلت نینجا H2 و H2R را رونمایی کرد و خبرساز شد. مدل R، از یک پیشرانهی هزار سیسی همراه سوپرشارژر بهره میبرد تا قدرت ۳۱۰ اسببخار و گشتاور ۱۵۶ نیوتنمتر را برای موتورسیکلتی با وزن خالص ۲۱۶ کیلوگرم فراهم کند. تاکنون موتورسواران متعددی در دنیا، نینجا H2R را به سرعت ۳۳۰ کیلومتربرساعت رساندهاند اما چند فیلم غیررسمی نشان داده است که این موتورسیکلت، در زمانی حدود ۲۶ ثانیه از سکون به سرعت ۴۰۰ کیلومتربرساعت میرسد. چنین آماری از نظر تئوری توسط شرکت سازنده باتوجه به شرایط فنی و آیرودینامیک H2R تأیید شده است. در بازار جهانی، مدل H2 با قدرت ۲۰۰ اسببخار، به قیمت ۲۵ هزار دلار فروخته میشود؛ درحالیکه H2R به جهت استفاده از سوپرشارژر و بدنه فیبرکربن، ۵۰ هزار دلار قیمت دارد.
هوندا به عنوان یکی از اعضای چهار غول موتورسیکلتسازی ژاپن، سوپربایک CBR1000RR را از سال ۲۰۰۴ تولید میکند. این مدل برای سال ۲۰۲۰، بازطراحی شد تا همراه پیشرانهی یک لیتری، قدرت ۲۱۵ اسببخار و گشتاور ۱۱۲ نیوتنمتر و همراه میانگین مصرف سوخت ۶/۵ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر داشته باشد. تواناییهای فنی CBR1000RR، قابل رقابت با یاماها R1، نینجا ZX-10R و سوزوکی GSX-R1000 است، اما سوپربایک هوندا با آستانه قیمت ۱۶ هزار دلار فروخته میشود.